HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Szlovák cégek magyarországi adókötelezettsége

2009.11.23. 18:18 Danku Tamás

Sok magyar vállalkozó alapít Szlovákiában céget az alacsonyabb adóteher miatt és használják azokat szabálytalanul, bár nem is tudnak arról, hogy a külföldi cég magyarországi tevékenysége itt is adóköteles lehet és nem a bejegyzés helyszínén.

A hatályos társaságiadó törvény előírásai alapján telephellyel rendelkezőnek kell tekinteni azokat a külföldi cégeket is, amelyeknek az üzletvezetésének helye Magyarország. Az üzletvezetés helye pedig az a hely, ahol az ügyvezetés az irányításra berendezkedett.

A fentiekből az következik, hogy egy Magyarországi állandó lakhellyel rendelkező személy által, Magyarországról irányított, de Szlovákiában bejegyzett vállalkozásnak itt telephelye keletkezik és a telephelyéhez rendelhető bevételei után itt (is) kell adót fizetnie.

Ha például egy tanácsadó Szlovákiában bejegyzett cége magyar partnereknek ad tanácsot és ezt Magyarországról teszi, akkor elvben nem adhat ki ÁFA mentes számlát, be kell jelentkeznie a magyar adóhatósághoz és be kell jegyeztetnie a magyar telephelyét is. A bevételeit a külföldi adózókra vonatkozó hatályos szabályok szerint számolhatja el, semmivel sem kedvezőbb feltételekkel, mint egy hagyományos magyar cég.

Eddig nem lehetett azt tapasztalni, hogy a magyar adóhatóság különösebben vizsgálta volna a magyar cégeknél található szlovák számlák teljesítésének és a külföldi cégek üzletvezetésének körülményeit, de a törvényi lehetősége megvan rá.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr121546831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása