HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Offshore osztalék 10%-os adóval

2009.03.24. 17:45 Danku Tamás

A 2009. évi adótörvények egyik vitatott eleme az ellenőrzött külföldi társaságtól - magánszemély vagy cég által - kapott osztalék vagy kivont vagyon hazahozatala és az előírások szerinti befektetése esetén használható kedvezményes, 10%-os adókulcs - magánszemélyek esetén. A vállalkozások az összeg 75%-val csökkenthetik adóalapjukat.

Az átmeneti szabály arra az összegre vonatkozik, amelyet az offshore cég 2008. Június 30.-ig bevételként elszámolt. Kérdéses, hogy az adóhatóság hogyan tudja megállapítani azt, hogy mennyi bevételt realizált az offshore cég, mivel a legtöbb országban ezeknek a cégeknek nem kell könyvelést vezetniük és bevallást adniuk. A könyvelést persze lehet vezetni, lehet beszámolót készíteni, de nem kötelező. A törvénymódosítás erre nem tartalmaz előírást.

Az így leadózni kívánt összeg 50%-t 2009. Június 30.-ig kell állampapírba fektetnie az adóalanynak és abban kell tartania 2 évig.

Az adókulcs nagyon kedvező, mivel az általános szabályok szerint ez a típusú jövedelem 36%-val, illetve az aktuális társasági adómértékkel adózik. Figyelembe kell venni viszont, hogy ezen szabály alkalmazása nem jár együtt adóamnesztiával és mivel az a vagyon itthon van, könnyen végrehajtható, lefoglalható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr911022885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása