HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

A "névlegesek" biztonsága

2009.03.25. 18:28 Danku Tamás

Minden offshore céget alapító és működtető ügyfélben felmerül a kérdése az első megbeszélések alkalmával, hogy mennyire biztonságos a névleges igazgató és tulajdonos alkalmazása az offshore vagy onshore cégekben.

A névleges igazgatók szerepe talán a legfontosabb, mivel az úgynevezett "high tax" országokban - amilyen hazánk is - az offshore cégeknek általában telephelyet keletkeztet és egyben adókötelezettséget a helyi irányítás. Tehát pl. ha egy Seychelles-i cég igazgatója egy magyar magánszemély, aki Budapestről irányítja a cég tevékenységét és a cégnek ebből bevétele származik, akkor az a társasági adótörvény előírási szerint adóköteles.

PÉLDA: ha egy "divatos" USA LLC-t akarunk létrehozni és használni offshore cégként, elengedhetetlen a névleges tagok (akik vezetik a céget) használata. Ha mint magyar adóalanyok leszünk az LLC tagjai, akkor a cég bevételeit itthon kellene leadózni a magyar törvények szerint, ugyanis az LLC esetében "átfolyó" adózás érvényesül, amikor nem a vállalkozás, hanem a tagjai az adófizetésre kötelezettek. A tagok adatait a helyi ügynöknek nyílván kell tartania - bár ez a szabály államonként eltér - így egy komolyabb ügyben az adatokat más hatóság is megismerheti.

A névleges tulajdonosok - és nem tagok, vagy igazgatók - szerepe a legtöbb esetben kevésbé fontos, mivel az offshore területek egyik fő jellemzője, hogy a cégjegyzék nem publikus vagy a cég tulajdonosai nincsenek benne feltüntetve. Ezeken a helyszíneken is a helyi ügynök kötelezettsége általában a tulajdonos, tényleges tulajdonos nyilvántartása.

PÉLDA: a névleges tulajdonosok használatának egyik oka lehet a kapcsolt vállalkozások és a közöttük létrejött ügyletek árazásának problémája. Ha az illetéke ország törvényei alapján a névleges tulajdonoson keresztül kontrollált cég nem kapcsolt vállalkozása egy másik, de direkt vagy indirekt módon ellenőrzött vállalkozásnak, akkor nem kell alkalmazni a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó bejelentési és nyilvántartási kötelezettségeket.

TCH Komment: a névleges vagy nominee funkciók betöltésére nagyon sok piaci szereplőtől vehetünk igénybe különböző színvonalú és árazású szolgáltatásokat. Az általános tapasztalatunk az, hogy kevés olyan szolgáltató van, akiben nem lehet megbízni, nem teljesíti időben a kötelezettségeit és még sohasem találkoztunk olyan nominee-vel, aki megpróbált volna visszaélni a funkciójával. Ennek a becsületességen kívül az lehet az oka, hogy a vétkező cégek engedélyét szinte azonnal visszavonják és pénzbírsággal büntetik, a vétkeseket pedig leültetik. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr331025351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása