HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Magánalapítványok és trustok offshore cég helyett

2009.06.02. 20:37 Danku Tamás

Az új adótörvény javaslat szerint a magánszemélyek adóalapjába bele kell vonni az  általuk tulajdonsolt ellenőrzött külföldi társaságok felosztott eredményét is, különböző feltételekkel. Ez a szabály véleményem szerint nem alkalmazható az magánalapítványokra, ezért ez a hazánkban kevéssé ismert forma hatékony megoldást nyújt ha kizárólag vagyonkezelésre használtuk az offshore céget.

A magánalapítvány régóta létező adótervezési eszköz. Európában először Liechtensteinben lehetett létrehozni családi és "rokoni" magánalapítványokat, majd Ausztria és Svájc is létrehozta ezt a speciális jogi személyt. Az adóparadicsomoknak nevezett országok közül Panama 1995-ben alkotta meg Liechtensteini mintára a saját alapítványi törvényét, majd St. Kitts és a Bahamák is hatályba léptetett hasonló törvényeket. Beliz és Dominika is tervezi hasonló szabályozás  bevezetését és 2009 közepétől Jersey-n is be lehet majd jegyezni magánalapítványokat.

A magánalapítványok sajátossága, hogy nincs tulajdonosuk, nincsenek részvényeseik, kizárólag kedvezményezetteket lehet az alapító okiratban vagy végrendeletben megnevezni. A vezetését általában kuratórium látja el, akiket a választott védnök ellenőríz és hívhat vissza.

Bővebben a Panama magánalapítványokról. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr951160001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.