HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Mi a helyzet az osztrák banktitokkal?

2010.02.13. 21:52 Danku Tamás

Az osztrák pénzügyminiszter kijelentése szerint országa fellebbentette a fátylat a banktitokról és kiadja a pénzügyi információkat a külföldi adóhatóságok megkeresésére. Azt, hogy melyek azok az esetek, amikor az adatokat ki lehet adni, az osztrák banktörvény 38. cikkelye szabályozza.

Az osztrák banktörvény szerint a pénzintézeteknek és alkalmazottaiknak az ügyfelek banki információit időkorlát nélkül meg kell őrizniük és csak a törvényben felsorolt esetekben adhatják azokat ki a kompetens hatóságoknak.

A banki információkat a pénzintézeteknek meg kell osztaniuk a hatályos jelentési kötelezettségük szerint. Ilyen például a 15 000 eurót elérő készpénz kivét és betét jelentése. 

A banktitkot fel kell oldani kompetens hatóság kérésére, az ügyfél halála esetén vagy az ügyfelet gyámság alá helyezik, ha bűncselekmény gyanúja merül fel, illetve ha az ügyfél kéri a banktitok feloldását.

A 38. cikkelye szerint tehát, nem lehet egyértelműen  feloldani az ausztriai banktitkot a magyar adóhatóság kérésére egy "sima" adóellenőrzés miatt, amilyen például a vagyonosodási vagy SZJA vizsgálat. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr911755894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.