HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

A unit-linked biztosítás szerepe a nemzetközi adótervezésben

2010.06.27. 13:21 Danku Tamás

Néhány országban létezik olyan unit-linked típusú biztosítási termék, amelyet hatékonyan lehet használni az ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó adószabályok hátrányainak kiküszöbölésére, illetve az adókötelezettségek csökkentésére.

Ezekkel a unit-linked biztosításokkal maximálisra növelhető a tényleges tulajdonos kilétének védelme. A tipikus felhasználási terület a trust vagy magánalapítvány kiváltása. A trustokat általában csak az angol-szász jogrendszerben működő országokban lehet hatékonyan használni, míg a magánalapítványokat néhány ország pénzpiaca nem szereti ügyfélként elfogadni.

Példa

A struktúra felépítése a biztosítási szerződés megkötésével kezdődik. Ezután az ügyfél az biztosító cégnek átadja az a vagyonelemt, amit a biztosításon keresztül akar a továbbiakban tulajdonolni. Ez a vagyonelem lehet pl. egy holding cég részvénypakettje vagy pénz, illetve bármilyen értékpapír is. A vagyon a biztosító és a vagyonkezelő az ügyféllel kötött megállapodás alapján kezeli. A liechtensteini szabályok szerint olyan alacsony likviditású eszközöket elfogad a biztosító prémium befizetésként mint az ingatlan, műalkotások, gyűjtemények.

A biztosítóhoz transzferált részvények tényleges tulajdonosa a biztosító lesz, így az ügyfélnek nincs adózási problémája az ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályok miatt - míg a vagyonkezelővel és a biztosítóval kötött szerződés alapján az ügyfél vagyon feletti kontrollja teljes. A részvények hozama - osztalék, kamat, árfolyamnyereség - adómentesen növeli a biztosítónál elhelyzett vagyont.

Az ügyfél befizethet pénzt is a biztosításba, a bank a biztosító nevében nyitott elkülönített bankszámlára, amely összeget ezután vagyonkezelési szerződés szerint használnak fel. Mivel a united-linked szerződés befektetési eszközökre vonatkozó szabályozása eléggé szabad, a szabad pénzeszközök akár pl. a cégcsoport finanszírozására is felhasználható.

Az biztosításból a lejáratkor, esetenként vagy rendszeresen vehet ki a kedvezményezett prémiumot amely adózása attól függ, hogy melyik országban adórezidens. Egy magyar adóalanynak fizetett biztosítási szolgáltatás nem adómentes, ha olyan országban van bejegyezve a kifizető biztosító, amely országgal nincs kettős adóztatást elkerülő egyezményünk.

További információért keresse irodánkat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr262113373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.