HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Ciprusi Trust

2009.10.31. 20:43 Danku Tamás

A trustokat eddig nem igazán ajánlottuk Magyarországon, viszont az 2010-ben hatályba lépő új SZJA és Társasági adó szabályok miatt előtérbe kerülhet a használatuk, mivel a jelenlegi szabályok értelmében nem minősülnek ellenőrzött külföldi társaságnak.

A trust az angol-szász jogrendszert használó országokban ismert "intézmény", a polgári jogot alkalmazó országok - néhány kivétellel - nem ismerik ezt a megállapodás formát. Magyarra nem igazán lehet kifejezően lefordítani a trust kifejezést, körülírni érdemes a jelentését.

A trust "szereplői" a settlor, trustee és a kedvezményezett(ek) vagy beneficiary.  A trust egy olyan megállapodás a "settlor" és a "trustee" között, amely során a settlor vagyonát vagy annak meghatározott részét a trustee-ra bízza, aki a settlor akaratának megfelelően kezeli a vagyont és juttat a jövedelméből a kedvezményezetteknek.

A trust tehát valójában egy megállapodás, amely során a settlor lemond a vagyonáról, de meghatározza, hogy ki vagy kik részesülhetnek a jövedelméből. A trust több formája létezik, több feltétel megadható, amely alapján a vagyon felhasználásra, szétosztásra kerül. A trust általában visszavonhatatlan, de helyszínenként eltérő feltételeket lehet szabni a lejáratra.

Adótervezés szempontjából Cipruson az international trust (IT) használható megoldás. Az IT létrehozásának feltétele, hogy legalább egy trustee Ciprusi rezidens legyen, sem a settlor sem a kedvezményezett ne legyen Ciprusi rezidens és a trustban elhelyezett vagyon ne lehet Ciprusi ingatlan. A trustot nem kell bejegyeztetni, nincs nyilvántartása, de a trustee-nak engedélyt kell kérnie a tevéknységére a Ciprusi Központi Banktól.

A trust érvénytelenítésére nincs jogi lehetőség, kivéve ha egy hitelező - a trust létrehozásától számított 2 éven belül - bizonyítani tudja, hogy a turst létrehozásának célja a vagyon a hitelezők elől történő kimentés volt.    

Az international trust működtetése a trustee feladata  és megállapodásban kijelölhető egy személy (protector) aki felügyelheti, ellenőrizheti a működést. A megállapodásban kell meghatározni a trustee kötelezettségeit, jogait és a protector felügyeleti jogát is. A protector felelősségéről és jogairól a trustról szóló törvény nem rendelkezik, azt a megállapodásban kell lefektetni.

A trust az egyik leghatékonyabb anonimitást biztosító eszköz a nemzetközi adótervezésben. A Ciprusi törvények szerint a settlor és a kedvezményezettek neve, a trustee jogai, a trust könyvelése, a trusttal kapcsolatos döntések nem hozhatók nyilvánosságra, nem adhatók át más kül- vagy belföldi hatóságnak. Az adatokat kiadását kizárólag kompetens bíróság rendelheti el bűncselekmény vagy polgári per miatti kereset esetén. 

A 2010 évi új szabályok miatt érdemes lehet a meglévő offshore részvényeit trustba helyezni és így a magyar közvetlen vagy közvetett részvényes tulajdonosi jogait a trustee gyakorolhatja, mint tényleges tulajdonos. Mivel a trust kedvezményezettje bárki lehet, a vagyonból származó jövedelem nem kerül ki a settlor érdekköréből.

Amennyiben az EKT szabályok negatív hatására keres megoldást - trust vagy magánalapítvány formájában - keresse irodánkat. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr801489594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása