HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Adómentes jövedelem Ciprusi cégtől

2009.05.15. 18:13 Danku Tamás

A Ciprusi cégekben alkalmazásában rejlő egyik lehetőség a Magyarországgal kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény igazgatótanácsi tiszteletdíjak kifizetésére vonatkozó előírása.

Az egyezmény 16. pontja értelmében a cég igazgatótanácsa vagy  hasonló szervezete tagjainak kifizetett térítés a cég székhelye szerinti országban adóköteles, tehát Ciprusi cég esetén a magyar magánszemély ilyen jogcímen kapott jövedelme, itthon nem adóköteles.

A jelenlegi magyar szabályok szerint, ezt a külföldön adóköteles jövedelmet is fel kell tüntetni az SZJA bevallásban, adóterhet nem viselő járandóságként. Ez azt eredményezi, hogy az összevont adóalapot megemeli az összeg, de a rá eső adót nem kell megfizetni.

Az igazgatótanácsi vagy felügyelőbizottsági jövedelem Ciprusi adóztatására kétféle szakértői véleményről lehet széles körben hallani. Az egyik szerint az összeget be kell vallani és a helyi adótáblát alkalmazva le kell adózni. A 2009-ben érvényes adókulcsok így alakulnak a szigeten:

AdókulcsAdóalap (EUR)
0> 19,500
20%19,501-28,000
25%28,001-36,300
30%36,300 <

 

Így akár, árfolyamtól függően évente 5-6 millió forintot kifizethetünk SZJA és járulék mentesen a magyar adóalanynak egy Ciprusi vállalkozásból.

A másik szakértői vélemény szerint ez a külföldi adóalanynak történő kifizetés csak akkor adóköteles, ha Cipruson végzett munkáért fizetik. Ebben az esetben a magyar igazgató nem Cipruson végzett munkáért kapja a jövedelmet, így nincs felső korlátja az adómentes kifizetésnek.

A megfelelő cégstruktúra kialakításánál figyelni kell arra is, hogy a  cég üzletvezetésének helye valóban Cipruson legyen, a Ciprusi illetőségű igazgatók többségben legyenek az igazgatótanácsban. Mivel a Ciprusi cégek tulajdonosi szerkezet publikus, névleges részvényesek erősen ajánlott. Személy szerint a magánalapítvány, illetve offshore IBC + Ciprusi LTD struktúrát hatékonyabbnak tartom, bár drágább. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr31123669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása