HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Forrásadó a külföldi cégeknek fizetett kamat, jogdíj és szolgáltatási díjon

2009.08.11. 07:55 Danku Tamás

A következő év januárjától a 30% forrásadót kell levonni a magyar vállalkozásoknak azokból az összegekből, amelyeket olyan országokban bejegyzett székhellyel, illetőséggel rendelkező cégeknek fizetnek ki – meghatározott jogcímekre - amelyekkel hazánknak nincs kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye.

A forrásadó le kell vonni a fizetett jogdíjak, kamatok (kivéve késedelmi kamat) valamint az üzletviteli tanácsadás, üzletvezetés, reklám, piac és közvélemény kutatás és a máshova nem sorolt, egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységből az üzleti ügynöki tevékenység díja. A forrásadót a magyar kifizető köteles levonni és megfizetni az adóhatóságnak.
 
Magyarországnak jelenleg 65 kettős adóztatást elkerülő egyezménye van, így az szerződött országokban székhellyel rendelkező cégeknek fizetett összegekből nem kell forrásadót levonni. Az egyezmények listája.
 
TCH Komment
A szolgáltatások besorolását 1893/2006/EK. rendelet alapján létrehozott NACE rendszerben kell elvégezni. Ebben a rendszerben külön vannak besorolva az informatikai szolgáltatások közül a számítógép programozás, az információtechnológiai szaktanácsadás, a számítógép-üzemeltetés, az adatfeldolgozás, a világháló-portáli szolgáltatás – így az ilyen szolgáltatásokból nem kell levonnia forrásadót a magyar félnek.
 
Érdekes kérdés az illetőség problémája. A törvény nem tesz különbséget a székhely és az illetőség között, így nehezen értelmezhető hogy például kell-e levonni forrásadót egy az USA-ban bejegyzett LLC-nek fizetett jövedelem után, ha annak nem amerikai adóalanyok a tagja és nincs szövetségi adószámuk, nincs az USA-ban irodájuk, alkalmazottjuk, etc.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr421302013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása