HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Az EU Kamatadó Direktívájának várható változásai

2009.12.03. 22:34 Danku Tamás

Főleg a német kormány erősködésének hála, az EU Savings Tax Directive (ESTD) valószínűleg kibővül olyan előírásokkal, amely miatt a magánalapítványok és trustokon keresztül kapott kamatból valamint a befektetéshez kötött életbiztosításból származó bevételekből is kamatadót vonnak le, mintha az a kedvezményezett magánszemély közvetlenül kapta volna.

A szigorítást a német kormány talán a Liechtenstein-i balhé miatt erőltetett nagyon és hangoztatta, hogy legalább 30 milliárd EUR kárt okoz az adóelkerülés Németországnak. Ahogy a jelenleg 20, majd másfél év múlva 35 százalékosra növekedő, magánszemélyektől levont forrásadó sem hoz túl nagy bevételt az EU tagállamainak, az sem várható, hogy a trustokat és a magánalapítványokat érintő új szabály jelentős bevételt termel majd.

A jelenleg hatályos direktíva elfogadás 15 évet vett igénybe, a módosítás viszont aránylag gyorsan megtörténhet.

A módosító javaslat tehát csak a kamat és meghatározott életbiztosításból származó jövedelmekre vonatkozik és jelen állapot szerint nem vonatkozik az osztalékra, árfolyamnyereségre, jogdíjra - azokra a passzív jövedelmekre amelyek általában a magánalapítványok és a trustok bevételét képezik.

A magyar adószabályokban ezeket a jövedelmeket nem így adóztatják, így ha egy magyar állampolgár trustja vagy magánalapítványa, nem EU tagállamban, illetve az ESTD-t végrehajtó, elfogadó országban kap kamatot vagy befektetéshez kötött életbiztosításból, akkor nem kell utána a kamatadót fizetnie.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr541572498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása