HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Mire jó a bemutatóra szóló részvény? (bearer share)

2009.12.07. 21:04 Danku Tamás

A bemutatóra szóló részvények használatának "névtelensége" miatt ezt a típusú részvényt használva könnyen megkerülhetjük az EKT szabályokat és überanoním státuszban maradhatunk az offshore cégünk használata során.

Hát ez sajnos nem igaz! A bemutatóra szóló részvények használatát a legtöbb országban korlátozzák valamilyen formában. Azokban az országokban, ahol ki lehet bocsájtani ilyen részvényeket, az értékpapírokat legtöbb esteben helyi letétkezelőre kell bízni, így azokat nem lehet forgatni a letétkezelő tudta nélkül, aki a bemutatóra szóló részvények tényleges tulajdonosáról nyilvántartást vezet. A nyilvántartást egy sima adóellenőrzés miatt a legtöbb országban nem adják át külföldi hatóságnak, de bűncselekmény gyanúja estén kiadhatják.

Az úgynevezett "high-tax" országokban általában ajándékozási illetéket kell fizetni a bearer share elidegenítése esetén, így az adómentesség nem valósítható meg az átruházáskor.

A bemutatóra szóló részvényekhez általában ugyan azok a jogok kapcsolódnak, mint a hagyományos részvényekhez. Tehát a részvény tulajdonosa szavazati joggal rendelkezik vagy vissza tudja hívni az igazgatóságot, így a magyar szabályok alapján egy bemutatóra szóló részvényt kibocsájtó offshore cég is EKT-nak minősülhet.

A bearer share nem jelent valós védelmet a hitelezőkkel szemben sem, hiszen a követelésük ezekre a részvényekre is kiterjeszthető - már ha tudják bizonyítani az adós tulajdonjogát.

A bankok minden új ügyfél estében kötelesek azonosítani a tényleges tulajdonos személyét és nem azt nézik elsősorban, hogy a cég milyen részvényeket bocsájt ki. Néhány pénzintézet kötelezi az ügyfelet arra, hogy nála tárolja a cég bemutatóra szóló részvényeit.

A bemutatóra szóló részvény tehát önmagában sem az EKT szabályok megkerülésére, sem az anonimitás fenntartására nem alkalmas legális keretek között. A hatékony adótervezéshez legtöbb esetben nem elegendő önmagában egy bemutatóra szóló részvényt kibocsájtó offshore cég.

      

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr991581590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása