HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

RE: Offshore cégalapítás: van, ahol még érdemes?

2009.12.13. 18:30 Danku Tamás

A fenti címmel egy adózással foglalkozó portál közölt egy cikket, amely tartalma és megállapításai elbizonytalaníthatja az offshore cégalapításon gondolkodókat, de sajnos több tárgyi tévedést és téves információt, következtetést tartalmaz.

A cikk szerint az USA-ban alapított offshore cégeket nem lehet megfelelően, adómentesen használni. Mivel a cégformát nem említi, nem tudni, hogy a szerző az LLC-re vagy Corporation típusú cégekre gondol. A Corporation valóban nem túl hatékony eszköze az adótervezésnek, de az LLC megfelelő struktúrát használva egy hatékony, legális adótervezési eszköz, amelyet nem fenyeget az IRS (az USA adóhivatala), ha nem végez tevékenységet az USA területén és nincsenek helyi adóalany tagjai.

Az LLC tulajdonosi szerkezetét és menedzsmentjét úgy kell kialakítani, hogy a tényleges tulajdonosoknak ne legyen adózási kockázata abban az országban, ahol adóalany. Ez a kialakítás természetesen többe kerül, mint egy sima cégalapítás, de sokkal kevesebbe, mint az a bírság, amit esetleg ki kell fizetni egy rosszul tervezett és használt struktúra bukása esetén.

A cikk írója nem igazán nézett utána, hogy mit és hogyan tartalmaz az OECD Progress Report-ja. A legutóbb, december 10.-én frissített riport "szürke" listája 20 olyan adóparadicsomot és 7 high tax országot sorol fel, amely elkötelezte magát az OECD irányelvei mellett, de még nem felel meg azoknak teljes mértékben. Az említett cikk szerint a "fekete" lista 45 országot tartalmaz. Fekete lista viszont nem is volt és a 2009. áprilisi megjelenés óta, a lista nagyon sokat változott. Az úgynevezett "fehér" listát olyan az adótervezésben népszerű helyszínek szerepelnek mint Seychelles, BVI, Bermuda, Kajmán-szigetek, Svájc, Szingapúr, Liechtenstein vagy Jersey, amelyek teljes mértékben megfelelnek az OECD elvárásaink.

Véleményem szerint, offshore céget, magánalapítványt az említett cikk sugalmazott véleményével szemben most is és a 2010. évi törvényváltozások ellenére is érdemes alapítani, hiszen nem nehéz, teljes mértékben legálisan használni azokat az adózási költségeink csökkentésére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr11594727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása