HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Mikor érdemes használni az offshore cégeket 2010-től - 2.

2010.03.07. 20:21 Danku Tamás

Az idei változások miatt is érdemes minél több szempontból megvizsgálni a nemzetközi adótervezésben rejlő lehetőségeinket, az egyes struktúrák létrehozásának és működtetésének előnyeit, hátrányait és költségeit.

Az adótervezési struktúra kialakítása, tervezése során el kell döntenünk, hogy mi a tényleges célunk, hogyan és mire használjuk fel azt a vagyont, amit offshore cégben, magánalapítványban vagy más entitásban halmozunk fel. Fontossági sorendet is fel kell állítanunk arról, hogy az egyes felhasználási területek közül melyiknek a nagyobb, fontosabb a szerepe a terveinkben.

Befektetési vagy Holding funkció

Az új szabályok miatt körültekintően kell megtervezni a közép vagy hosszútávú befektetések tartására használt "shareholding" cégek létrehozásást, illetve további működtetését. Amennyiben a cég valamely EU tagállamban van bejegyzve és a magyar adóalany tulajdonos közvetlenül vagy közvetlenül tartja a részvényeit, meg kell vizsgálni azt, hogy a hatályos ellenőrzött külföldi társaságokról szóló szabályok szerint EKT-nak minősül-e vagy sem.

A holding funkcióra magyar céget is lehet alkalmazni, de Ciprusi vagy az Egyesült Királyságban bejegyzett céget a helyi szabályozások miatt egyszerűbb adótervezésre használni, - pl. nincs bejelentési kötelezettség az "bejelentett részesedésekre" vagy kisebb a minimálisan kötelező részesedési arány -  bár a költsége magasabb lehet.

A holding cégek alapvető funkciói az osztalék begyűjtése és részesedése értékesítésével árfolyamnyereség realizálása. Önmagában az osztalék gyűjtésére egy magyar cég is megfelel, mivel nem kell jelenleg adót fizetnie az ilyen típusú bevétel után. A részesedés értékesítése során keletkezett nyereség viszont pl. Cipruson teljesen adómentes és a kedvezményezett részesedéscsere alkalmazásával gyanús értékű tranzakciók nélkül el lehet adómentesen adni egy még magántulajdonban lévő céget is, bár jóval hosszabb átfutással mint egy "sima" értékesítés.

Az ingatlan portfolióval rendelkező cégek részesedéseinek tartása esetén figyelembe kell venni az un. ingatlannal rendelkező cégekre vonatkozó új szabályokat. Több offshore vagy onshore cég használatával, több lépcsőben továbbra is adómentesen lehet realizálni az ilyen ügyletek nyereségét. Az értékesítés során meg kell persze vizsgálni, hogy melyik a legjobb megoldás, mivel esetenként egy céggel vagy egyszerű struktúrával is megoldható az adómentesség - ez elsősorban a saját tőke/idegen tőke arányától, a cégben lévő kp mennyiségétől, az ingatlan könyvszerinti és piaci értéke közötti különbségtől függ.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr951817162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása