HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Ciprusi offshore ?!

2009.06.02. 07:11 Danku Tamás

A sajtóban nap mint nap offshore cégek neveznek Cipruson alapított részvénytársaságokat a rendkívül tájékoztott magyar újságírók, annak ellenére, hogy a cégek szinte biztosan helyi adóalanyok, aminek a helyi működés a feltétele.

Az offshore cég - a Wikipedia szerint - olyan cég amit offshore pénzügyi centrumban alapítottak, vagy non-resident vállalkozás. Az offshore pénzügyi centrumokat jól ismerjük, a nem-rezidens fogalma viszont ismeretlen a legtöbb magyar adóalany fülének.

Nem-rezidens cégeknek nevezzük azokat a vállalkozásokat, amelyek üzletvezetésének helye nem abban az országban van, ahol bejegyezte a céget a helyi bíróság vagy más illetékes hatóság. Ilyen céget bárhol létre lehet hozni, a legtöbbet az Egyesült Királyságban, illetve az Egyesült Államokban alapítják és szinte mindegyiknek a kiváló adóoptimalizálási megoldás és a magas presztizs az indoka. Ezek a cégek - kivéve pl. a USA-ban bejegyzett LLC-t -  transzparansen működnek, mivel könyvelési, esetenként könyvvizsgálati kötelezettségük van és tulajdonosi szerkezetük is publikus sok országban.

Ezzel szemben a ciprusi vállalkozás csak akkor részesül a helyi adószabályok nyújtotta előnyökből, ha az üzletvezetés helye cipruson van. A helyi adóhatóság a cég nyilvántartásba vételekor megvizsgálja a cég vezetésének körülményeit és ha azt tapasztalja, hogy az igazgató(ság) nem Cipruson működik, akkor nem tekintik rezidens cégnek és így nem alkalmazhatja a rezidensekre vonatkozó kedvező adótörvényeket és a kettős-adóztatást elkerülő egyezményeket sem.

A fentiekből következik, hogy a ciprusi offshore létezik ugyan, de ebben az aspektusban létezik angol, amerikai vagy ír offshore is, csakhogy a ciprusi offshore (nem-rezidnes) cég használata értelmetlen lenne pl. azokhoz a tranzakciókhoz, amiket jelenleg előszerettel emleget a sajtó. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr421158178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása