HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

TIEA: Veszélyes-e a magyar offshore cég tulajdonosokra ?

2009.06.26. 10:48 Danku Tamás

Adózási információk cseréjéről szóló egyezmények (TIEA) megkötésére is kényszeríti az OECD és a G20 az adóparadicsomokat ahhoz, hogy ne alkalmazzanak velük szemben gazdasági, politikai szankciókat és lekerüljenek a szürkelistáról.

Egyre több adóparadicsom rendelkezik az OECD által elvárt számú (12) adóegyezménnyel, amely lehetővé teszi az adózási információk megosztását a szerződő felek között.

Az egyezményes országoknak  joguk van a személyes adatok védelme érdekében alkalmazott szigorú szabályokat követve tájékoztatást kérni az adóalanyuk másik szerződő országban található adózási információiról.  Az adóhatóságoknak nincs joguk szemezgetni az adóalanyaik adataiban.

Az adózási adatokat kérő országnak a következőket kell tisztáznia a kérelmében:

  • a magánszemély vagy vállalkozás pontos megnevezése
  • a megkeresés pontos ok: bűncselekmény elkövetése vagy polgári jogi ügy
  • az érintett időszak
  • a kérelmezett adatok típusa
  • a keresett adózási információ felhasználásnak célja
  • az ok, amiért azt gondolja a kérelmező, hogy a másik fél releváns információval rendelkezik
  • miért gondolja a kérelmező, hogy a másik ország rendelkezik a kért adatokkal
  • a neve és a címe annak a személynek, aki a kért információkkal vélhetően rendelkezik
  • hogy a kérelmező ország minden tőle telhető lépést megtett a kért adatok beszerzésére, saját illetékességi területén.   

Amennyiben a kérelmező ország nem követi a fenti szabályokat, a kérelmet meg kell tagadnia a másik félnek. A megszerzett, átadott adatokat kizárólag az adótörvények végrehajtására (ellenőrzés, etc.) lehet felhasználni és titkosan kell kezelni. Nem lehet azokat kiadni más országoknak az adatokat biztosító hatóság írásos engedélye nélkül.

A szigorú szabályok ellenére a "hightax" országok valószínűleg erőltetni fogják az adóparadicsomokat az adatok feltétel nélküli átadására.

Hazánknak jelenleg nincs TIE egyezménye egyetlen adóparadicsommal sem, de ha egy másik pl. EU tagországnak van, akkor engedély alapján az adat megosztható, valamint a kettős adóztatást elkerülő egyezmények lehetővé tesznek bizonyos adatcserét.

A hatályos adózási információk cseréjére vonatkozó egyezmények az OECD honlapján. 

OECD Progress Report - a fehér, szürke és "egyéb" listák legutolsó verzói

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr951209543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása