HTML

Offshore.Co

A nemzetközi adótervezés a magyar vállalkozások és adózók által talán a legritkábban igénybe vett üzleti, tanácsadói szolgáltatás, amely ennek ellenére rendkívül sok lehetőség nyújt az adóterhek, illetve az "adózási költség" csökkentésére, kizárólag legális úton. A blogban az offshore és onshore cégek, adótervezési modellek és az általunk használt "eszközökkel" kapcsolatos híreket, megoldásokat, eseteket, újdonságokat szeretnénk bemutatni.

Friss topikok

Az információ csere szabályozása: Seychelles

2009.12.27. 21:11 Danku Tamás

Az OECD és a G20 országainak fenyegetéseinek hatására (is) mára szinte minden adóparadicsom elfogadta az OECD által elvárt adózási irányelveket. Az irányelvek elfogadása és alkalmazása nem jelent egyet az adóparadicsomok titoktartásának lazulásával vagy megszűnésével.

Az OECD szerint egy adóparadicsom akkor felel meg az adózási transzparencia feltételeinek, ha:

  • van törvényes lehetőség az adózási információk megosztására (kettős adóztatást kizáró  és adózási információk cseréjére szóló egyezmények)
  • ha bűntető és polgári jogi ügyekben is van lehetőség információcserére
  • nem kell kétoldalú bűnüldözési alapelvekhez és a helyi adóbevételek érdekéhez kötni az információcserét
  • szigorú titoktartási szabályok
  • megbízható információs adatbázisok: banki adatok, tulajdonosok személyazonossága és könyvelési információk
  • az adatvédelem és a korlátozott információcsere tiszteletben tartása mellett.

Seychelles, mivel jelenleg 14 országgal van hatályos kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye valamint a Kölcsönös Jogsegély törvényük miatt kezdetektől fogva az OECD Fehér listáján szerepelt. Az adózási és egyéb információk cseréjére tehát elvben meg van a lehetősége minden országnak, akikkel Seychelles-nek egyezménye vagy viszonossága van. A helyi illetékes hatóságnak közvetlen hozzáférése van a helyi(!) banki adatokhoz és azok megosztására lehetőség van adóügyekben is. A tényleges tulajdonosok adatai csak illetékes hatóság határozata alapján adható ki, de adózási ügyekben is.

A Seychelles-i illetékes hatóság egy adatkérés során megvizsgálja, hogy minden törvényes feltétel fennáll-e a kérelem teljesítéséhez. A tapasztalat az, hogy kizárólag súlyos, határon átnyúló bűncselekmények esetén adják ki az helyben tárolt adatokat, automatikus adatcserére vagy "adathalászgatásra" nincs lehetőség.

A magyar adóalanyok szemszögéből nézve Seychelles továbbra is hatékonyan alkalmazható adóparadicsomnak számít, használhatóságát nem csökkentette, inkább növelte az adózás transzparencia.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offshoreco.blog.hu/api/trackback/id/tr511627035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása